Jobs on the rise

Leestijd: 2 minuten

Jaarlijks presenteert LinkedIn in haar onderzoek over opkomende functies een overzicht van de veranderingen op de arbeidsmarkt. Normaal is dit een overzicht over de afgelopen 5 jaar. Dit jaar richten zij zich op de afgelopen 12 maanden om er zo achter te komen wat er echt veranderd is en waar momenteel het meeste werk te vinden is.

De top 15 in Nederland van snelst opkomende beroepsgroepen:

 1. Onderwijs
 2. Gespecialiseerde medische professionals
 3. Klantenservice
 4. E-commerce
 5. Ondersteunend zorgpersoneel
 6. Operations
 7. Freelancers op het gebied van creatieve content
 8. Professionele en persoonlijke coaches
 9. Freelancers op het gebied van digitale content
 10. Sales en business development
 11. Financiële diensten
 12. Social media en digitale marketing
 13. AI en data science
 14. Wetenschap en onderzoek
 15. Professionals in de geestelijke gezondheidszorg

Met name de opkomende beroepsgroepen binnen de zorg zijn geen verrassing. Vanuit mijn ervaring en interesse als ICT recruitment consultant en voormalig marketing manager licht ik er een paar beroepsgroepen uit die er voor mij uitspringen. 

04. E-commerce

Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar online producten die werd uitgelokt door de coronacrisis, hebben bedrijven duizenden e-commercemedewerkers aangenomen – van logistiek medewerkers tot specialisten in online marketing – om ervoor te zorgen dat hun producten bij hun klanten terechtkwamen. Elk jaar stijgt het aantal functies binnen deze categorie met 40%. Met name verkoopmedewerkers zijn overgestapt naar functies in de e-commerce; mogelijk doordat er tijdens de lockdowns zoveel winkels gesloten moesten blijven.

12. Social media en digitale marketing

Aangezien we met zijn allen steeds meer online zijn, is het niet vreemd dat het aantal functies op het gebied van social media en digitale marketing ook toeneemt. Binnen deze categorie was het aantal vacatures voor werken op afstand het grootst. De meeste vacatures waren afkomstig van Crowd Media en bol.com. Het is ons ook opgevallen dat deze categorie jongere mensen aantrekt (gemiddelde leeftijd van 28 jaar) en dat 65% van het totaal aantal aangenomen kandidaten vrouw is.

13. AI en Data science

Aangezien Nederland een van de leidende landen is als het gaat om automatisering, is het niet verwonderlijk dat functies met betrekking tot AI en data science in de top vijftien staat van opkomende beroepsgroepen van 2020. Deze functies trekken zeer hoog opgeleide kandidaten aan. Dat blijkt wel uit het feit dat 82% van de aangenomen kandidaten minimaal in het bezit is van een master diploma. 

Voor een aantal van de bovengenoemde beroepsgroepen geldt dat er al jaren een grote vraag is naar deze arbeidskrachten. Terwijl het aanbod (werknemers binnen deze groep die actief op zoek zijn naar een andere baan) relatief laag is. Kortom er is schaarste.

Als je als organisatie op zoek bent naar bijvoorbeeld een data scientist of SEO specialist dan is het nog eens extra belangrijk om onderscheidend te kunnen zijn. Het gaat hier dan niet alleen om zaken als het salaris of secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar ook om mogelijkheden om thuis te kunnen blijven werken, de bedrijfscultuur en de ontwikkel- en groeimogelijkheden.

Ook deze kun je bijvoorbeeld benoemen in je vacaturetekst. Als je zelf op zoekt gaat naar nieuwe collega’s en de latent werkzoekende wilt benaderen dan is het goed om van te voren te bedenken voor welke van deze aspecten jouw nieuwe medewerker warm loopt. En op welke manier jij ze gaat verleiden om met jou in gesprek te gaan.

Wil je hierover een keer van gedachten met mij wisselen? Ik hoor het graag.

Wil je meer lezen over het onderzoek of de andere opkomende beroepsgroepen? Lees dan verder op deze pagina: https://business.linkedin.com/nl-nl/talent-solutions/resources/talent-acquisition/jobs-on-the-rise-cont-fact

image_printPrint deze pagina